365 DNI TELOVADIMO VSI

Poglejte kako spretni smo mi, saj telovadimo vse dni. 
Mlajši otroci svoje gibalne sposobnosti razvijajo pri premagovanju poligona (hoja, tek, poskoki, valjanje, plazenje, plezanje…), pri iskanju lastnih poti za reševanje gibalnih problemov, spretnosti v vožnji s poganjalci (ravnotežje) ter pri igri z žogo (nošenje, kotaljenje).  
Starejši otroci pa razvijajo koordinacijo oziroma skladnost gibanja rok, nog in celega telesa, razvijajo moč, natančnost, hitrost in gibljivost ter vztrajnost pri tem pa spoznavajo in usvajajo različne elementarne igre ter športne zvrsti.   
Tudi pozimi raziskujemo gozd
Kategorija: Gozdni vrtec

Tudi pozimi raziskujemo gozd


Tudi  hladnih zimskih dneh nam gozd nudi zavetje. Gaber je ostal v toplem zavetju nahrbtnika, nam pa je poslal nalogo, da ugotovimo, kaj je to lubje? Lubje smo najprej občutili, ugotovili ali je hrapav ali gladek. Drevesom smo se nato zahvalili s skupinskim plesem okoli njega. Zelo smo se zabavali!
Otrokom je prišlo na misel, da mogoče pa je lubje obleka drevesa in ga zaradi tega v mrzlih dneh ne zebe. 
Jesenski obiski gozdnega Gabra z nahrbtnikom
Kategorija: Gozdni vrtec

Jesenski obiski gozdnega Gabra z nahrbtnikom


V jesenskem času je Gaber pripravil dva nahrbtnika z nalogami. V prvem nahrbtniku smo raziskovali barve gozda, barve jeseni. Razvrščali smo jesenske liste na didaktične predloge. Iz nabranih jesenskih listov pa smo izdelali tudi vitraže. V drugem nahrbtniku pa nas je presenetil z zgodbico o gozdni vejici. 
Tu v temnem gozdu,
vejica ležim,
skrita med odpadlim listjem
dolgo že trohnim.
Zdaj si me pa našel,
poberi me s tal,
daj, igraj se z mano,
kot nihče se še ni igral.
Ko boš odšel iz gozda,
tukaj pusti me,
tu je moje mesto,
kjer narava spremlja me.
                      
                                                    Jasmina Hudrap 
Raziskovali smo, kaj vse lahko s palico delamo. Palica je lahko otroku meč, čarobna palica, metla, ki vse pomete, z njo lahko zgradimo gozdno hišo …
Vse skupine gozd obiskujemo večkrat tedensko, tudi brez nahrbtnika, kjer prosto raziskujemo gozd in se igramo z naravnim materialom. Preden pa se odpravimo iz gozda nazaj v vrtec, pa prisluhnemo tudi gozdu kaj nam govori. Gozd zaznavamo z vsemi svojimi čutili.

365 DNI TELOVADIMO VSI

Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Z gibanjem telesa je pogojeno zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe. Ko otrok začne obvladovati svoje roke, noge in trup, sčasoma začenja čutiti veselje, varnost, ugodje, dobro se počuti, pridobi si samozaupanje in samozavest. 
Gibalni razvoj je v ospredju predvsem v prvih letih življenja in poteka od naravnih in preprostih oblik gibanja (plazenje, lazenje, hoja, tek...) do sestavljenih in zahtevnejših športnih dejavnostih. V predšolskem obdobju otroci z igro pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim prinašajo veselje in zadovoljstvo. 
   
 (Kurikulum za vrtce, 1999)

 
IZVAJANJE GOZDNE PEDAGOGIKE VRTEC ZAGORJE OB SAVI
Kategorija: Gozdni vrtec

IZVAJANJE GOZDNE PEDAGOGIKE VRTEC ZAGORJE OB SAVI


V namen izvajanja projekta Gozdni vrtec smo pripravili potujoči nahrbtnik za spodbujanje učenja v gozdu. S pomočjo nahrbtnika se bomo povezali med Enotami Vrtca Zagorje ob Savi. Nahrbtnik bo namreč potoval iz skupine v skupino. V njem bodo zapisane dejavnosti, ki jih bomo strokovni delavci izvajali skupaj z otroki. Naloge bodo za otroke tako vedno presenečenje. Pri načrtovanju bomo izhajali iz kurikuluma in pripravili dejavnosti, pri katerih se bodo prepletala različna področja. Pri vseh dejavnostih bomo spodbujali tudi čutno zaznavo otrok.
 
Za motivacijo, smo poleg nahrbtnika, izdelali tudi ročno lutko Gabra - gozdnega škrata, ki bo otrokom vsakokrat prinesel nahrbtnik ter jih spodbudil k raziskovanju gozda. Projekt bomo začeli izvajati s 1. oktobrom 2021, potekal pa bo vse do konca vrtčevskega leta.
Za  vključitev v projekt Gozdni vrtec smo se odločili, ker v njem vidimo priložnost, da naši otroci čim več časa preživijo aktivno v gozdu in spoznavajo gozd kot prostor, ki ponuja zelo veliko priložnosti za igro, raziskovanje, gibanje. Hkrati pa z gibanjem v naravi pri otrocih krepimo imunski sistem, motorične spretnosti, koncentracijo ter razvijanje njihove domišljije in kreativnosti. Ob vsem tem pa pridobivajo tudi na samozavesti, samozaupanju, socialnih odnosih ter odnosih do drugih živih bitij in narave.
Kategorija: EKO šola

EKO šola

Stran je v pripravi. Hvala za razumevanje.

PRIZNANJE ZA INOVACIJO 2021
Kategorija: Slovenija

PRIZNANJE ZA INOVACIJO 2021


Zasavska gospodarska zbornica je podelila priznanja inovatorjem Zasavja za leto 2021. Vrtcu Zagorje ob Savi in Zasavski ljudski univerzi je bilo podeljeno srebrno priznanje za inovacijo Verižni eksperiment v vrtcu. 

Vesel/-e in ponosen/-ne inovator/-ke: Alenka Knez, Mojca Kropivc, Drago Lavrič, Nika Per, Marija Pikl, Mateja Pistotnik, Darja Rakovič, Vesna Sušnik, Polona Trebušak, Mojca Vetršek.