Aktualno

Aktualno

Voda in sladkor

Voda je osnovna sestavina našega telesa. Na pomanjkanje nas spomni občutek žeje, toda takrat smo že nekoliko dehidrirani. Otroke je treba naučiti, da večkrat na dan, tudi med obroki, spijejo nekaj vode.
Ne priporočamo pitja sladkih pijač. Z njimi se ne odžejamo, v telo vnašamo prazne kalorije, ki lahko vodijo v debelost. Pijače brez dodanega sladkorja, a z dodanimi sladili, imajo nizko energijsko vrednost, okus pa je še vedno sladek. Raziskave opozarjajo na povezavo med zaužitimi sladili in občutkom lakote. Več sladil naj bi povečalo občutek lakote in posledično vplivalo na povečanje telesne teže. Poleg tega so sladkim pijačam dodane tudi kisline. Te skupaj s sladkorjem prispevajo k nastanku zobne gnilobe.

S pijačo, ki jo moramo piti zelo hladno, ali z gazirano se zagotovo ne bomo odžejali. To pravilo že tisočletja poznajo v toplih deželah.
Kadar smo zelo žejni, ne moremo jesti. Zato je treba žejo pogasiti vsaj pol ure pred obrokom. Med obroki pijemo po manjših požirkih, da redčimo morebitno gosto hrano. Najbolje je, da je to navadna voda, ker je nevtralnega okusa.

Resnica o sladkorju: Ne glede na to, koliko si ga želimo, ga v resnici ne potrebujemo.Tekočina v vrtcu

Priporočilo Smernic zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, ki jih je izdalo Ministrstvo za zdravje RS:priporočajo pitje navadne (zdravstveno ustrezne) pitne vode, ki naj bo otrokom in mladostnikom na voljo ves čas. Poleg tega priporočajo še sadne in zelenjavne sokove brez dodanega sladkorja in nesladkan čaj.
Starši, ki se doma trudite upoštevati ta priporočila, ste razočarani, če v vrtcu otrokom nudimo sladkane napitke. Drugi starši in otroci pa nam očitatepretirano varčevanje pri sladkorju in sladkih napitkih in nam govorite, dav sosednjih vrtcih to pijejo.

V vrtcu priporočamo, da otroci pijejo vodo iz vodovodnega omrežja, kjer je higiensko neoporečna. Natočimo jo v vrče in jo otrokom večkrat ponudimooziromajim je ves čas na razpolago.
Pri zajtrku in malici jim ponudimo z medom oslajen čaj, obogaten z limonovim sokom.Nova prehranska piramida

V Sloveniji pri promociji zdrave prehrane uporabljamo prehransko piramido, ki temelji na načelih zdravega prehranjevanja Svetovne zdravstvene organizacije oziroma CINDI (program za obvladovanje kroničnih nalezljivih bolezni).
Glede na nova znanstvena dognanja o prehrani se posledično spreminjajo tudi prehranjevalne smernice.  
Zato so strokovnjaki Nacionalnega inštituta za javno zdravje oblikovali novo prehransko piramido.
Ključna sprememba je ta, da je dodanpomentelesne dejavnosti za zdravje. Gibanje in prehrana v ustreznem razmerju vplivata na vzdrževanje zdrave telesne mase. Gibanje je v novi piramidi čisto na dnu. Temu sledi uživanje priporočenih količin tekočine.
Vnovi prehranski piramidije skupina zelenjave in sadja pomaknjenaza eno stopnjo niže od ogljikovohidratnih (škrobnih) živil. V Sloveniji ugotavljamo, da zelenjave kot vira zaščitnih snovi in prehranskih vlaknin zaužijemo premalo.
Pomembna novost je tudi pri deležukakovostnih maščob (npr. oljčno olje)ter semen in oreščkov, ki so se preselilinadstropje nižje.
Navrhu piramide ostajajo izključno živilazdodanimsladkorjemin umetnimidodatki.

Pri uravnoteženi prehrani upoštevamo, da je treba živila, ki so uvrščena v spodnji del prehranske piramide, uživati pogosteje kot tista, ki se nahajajo višje.

prehranska piramidaProjekt Tradicionalni slovenski zajtrk

Namen tega projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, mladino in širšo javnost o pomenu zajtrka v okviru prehranjevalnih navad, pomenu in prednostih lokalno pridelanih živil, pomenu kmetijske dejavnosti in čebelarstva.
Projekt spremljajo številne spremljevalne dejavnosti na to temo, nekatere celo vse leto. Tradicionalni slovenski zajtrkizvajamotretji petek novembra, ko obeležujemo dan slovenske hrane. Ta dan so za zajtrk kruh, mleko, maslo, med in jabolko. Sredstva za živila slovenske pridelave in predelave zagotavlja Ministrstvo za kmetijstvo RS.