Hrvaška

Projekt Erasmus+ – Verižni eksperiment v vrtcu, Izvedba 4. delovnega srečanja z naslovom Sankanje po klancu (Downhill sledding)

28. januar 2020 917


V tednu od 20. do 24. januarja je potekalo četrto delovno srečanje v Koprivnici na Hrvaškem. Tudi tokrat smo se ga udeležili predstavniki iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Poljske. Organizatorji srečanja so bili Pučko otvoreno učilišče Koprivnica in Dječji vrtić Tratinčica. Namen srečanja je bilo učenje izdelave četrtega člena verižnega eksperimenta na temo Sankanje po klancu. Glavni material za izdelovanje člena je bil papir. Izdelava člena je potekala v zgradbi Dom mladih Koprivnica. Predstavniki smo bili razdeljeni v šest skupin. V vsaki skupini so bili prisotni predstavniki iz različnih držav.Ponedeljek, 20. 1. 2020

Na začetku so nas pozdravili ravnateljica Dječjeg vrtića Tratinčica Ida Šipek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišča Koprivnica Maja Holek, župan mesta Koprivnice Mišel Jakšić in koordinatorica projekta Katarina Bertoncelj. Sledila je predstavitev šolskega sistema na Hrvaškem (Natalija Kušek, DV Tratinčica, Maja Holek POU Koprivnica) ter teoretično usposabljanje z naslovom Karakteristike starejših mentorjev (Irena Babić, POU Koprivnica). Po razdelitvi v skupine je idejni vodja projekta Stane Arh podal nekaj smernic za izdelovanje člena, nato pa je vsaka skupina pričela s svojim delom.
Torek, 21. 1. 2020 

V dopoldanskem času smo obiskali Dječji vrtić Tratinčica, Enoto Loptica. Pri ogledu so se nam pridružili predstavniki Vrtca Zagorje ob Savi, ki so nas obiskali z namenom, da si ogledajo, kako takšno delovno srečanje poteka. V uvodu so nas s svojim nastopom navdušili otroci, sledilo je teoretično usposabljanje z naslovom Osnove načrtovanja vrtca (Paula Kuharić, DV Tratinčica) in nadaljevanje izdelovanja členov v prostorih Doma mladih Koprivnica. 
Sreda, 22. 1. 2020

V dopoldanskem času smo izdelovali člene, preostanek dneva pa je bil namenjen kulturnemu izobraževanju. Z avtobusom smo se odpeljali do naselja Hlebine, kjer smo se seznanili z umetnostjo naiva. Ogledali smo si staro poslopje s predstavitvijo starih običajev ter galerijo Josipa Generalića. Tu smo se pobližje spoznali s samo tehniko slikanja na steklo. Večer smo zaključili z druženjem ob poslušanju tamburaške skupine Cure Iz CEntra – CICE.   

Četrtek, 23. 1. 2020

Dopoldan smo namenili izdelovanju členov. Naše delo so si prišli ogledat otroci iz vrtca Tratinčica. Skupaj smo preizkušali že narejene poti posameznih členov. Popoldne smo imeli voden ogled mesta Koprivnice, zvečer pa smo se razgibali ob izvajanju joge pod vodstvom vzgojiteljice in ene izmed članic ekipe verižnega eksperimenta Bojane Kežman.
Petek, 24. 1. 2020

Zadnji dan srečanja smo preizkusili delovanje členov. Sprva je vsaka ekipa preverila delovanje svojega člena, nato pa smo vse člene povezali v eno celoto.  Ob dogovorjenem času so nas obiskali otroci iz vrtca Tratinčica in župan mesta Koprivnice, ki je v prvi člen spustil začetno kroglico. Kroglice so uspešno prepotovale vse člene. Sledila je evalvacija dela ter napotki za zadnje LTT srečanje, ki bo potekal v mesecu maju v Sloveniji na Jesenicah.