365 DNI TELOVADIMO VSI

Poglejte kako spretni smo mi, saj telovadimo vse dni. 
Mlajši otroci svoje gibalne sposobnosti razvijajo pri premagovanju poligona (hoja, tek, poskoki, valjanje, plazenje, plezanje…), pri iskanju lastnih poti za reševanje gibalnih problemov, spretnosti v vožnji s poganjalci (ravnotežje) ter pri igri z žogo (nošenje, kotaljenje).  
Starejši otroci pa razvijajo koordinacijo oziroma skladnost gibanja rok, nog in celega telesa, razvijajo moč, natančnost, hitrost in gibljivost ter vztrajnost pri tem pa spoznavajo in usvajajo različne elementarne igre ter športne zvrsti.   

365 DNI TELOVADIMO VSI

Potrebi po gibanju in igri sta primarni otrokovi potrebi. Z gibanjem telesa je pogojeno zaznavanje okolice, prostora, časa in samega sebe. Ko otrok začne obvladovati svoje roke, noge in trup, sčasoma začenja čutiti veselje, varnost, ugodje, dobro se počuti, pridobi si samozaupanje in samozavest. 
Gibalni razvoj je v ospredju predvsem v prvih letih življenja in poteka od naravnih in preprostih oblik gibanja (plazenje, lazenje, hoja, tek...) do sestavljenih in zahtevnejših športnih dejavnostih. V predšolskem obdobju otroci z igro pridobivajo raznovrstne gibalne izkušnje, ki jim prinašajo veselje in zadovoljstvo. 
   
 (Kurikulum za vrtce, 1999)