Jedilniki

Jedilnik

30. September 2015 10972

Spoštovani!

V skladu z zahtevami iz Uredbe EU št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikov (UL RS št. 6/2014) vas obveščamo, da lahko jedi na jedilniku vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.

Tabela 14 alergenov z njihovimi oznakami in polnimi imeni

ŠT OZNAKA ALERGEN
1 A ARAŠIDI IN PROIZVODI IZ ARAŠIDOV
2 G ŽITA, KI VSEBUJEJO GLUTEN (pšenica, ječmen, oves, rž, pira in proizvodi iz njih
3 GS GORČIČNO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
4 J JAJCA IN PROIZVODI IZ NJIH
5 L
MLEKO IN MLEČNI PROIZVODI, KI VSEBUJEJO LAKTOZO
6 M
MEHKUŽCI IN PROIZVODI IZ NJIH (lignji, hobotnice, školjke)
7 O
LUPINASTO SADJE – OREŠČKI (mandeljni, orehi, lešniki, indijski oreščki, brazilski oreščki, ameriški orehi, pistacija, makadamija) IN PROIZVODI IZ NJIH
8 R1 RIBE IN PROIZVODI IZ NJIH
9 R2
RAKI IN PROIZVODI IZ NJIH
10 S
ZRNJE SOJE IN PROIZVODI IZ NJEGA
11 SO2
ŽVEPLOV DIOKSID IN SULFITI (v koncentraciji več kot 100mg/kg ali 10mg/l, izraženi kot SO2)
12 SS
SEZAMOVO SEME IN PROIZVODI IZ NJEGA
13 V
VOLČJI BOB IN PROIZVODI IZ NJEGA
14 Z
LISTNA ZELENA IN PROIZVODI IZ NJE


Seznam alergenov je priloga jedilnikom in je objavljen na oglasnih deskah poleg jedilnikov in na spletni stranI vrtca.

Za otroke z alergijo ali preobčutljive na katerega od alergenov z zdravniškim potrdilom pripravljamo dietne jedi brez teh alergenov.

Ana Mulej, org. prehrane